Dorucak sa studentima univerziteta Galileo. Ima i pokoji profesor pa nitko ne primjecuje nas starije studente. 
Izlazim odmah iz predgradja Valencije.
Nema puno do Barcelone (350km) pa cu izbjeci autoput i glavne ceste.
Sunce u 11 vec ozbiljno grije. Motam se po industrijskim predgradjima. Izbjegavam kolone biciklista u timskim bojama. U malim mjestima kroz cije centre prolazim je smirena i svecana atmosfera. Gradjanstvo u najboljoj odjeci. Nedjeljno je jutro i odlazak u crkvu je vrhunac socijalne mreze. Smiraj uzbudjenja dolazi s ruckom i siestom.

Na izlazu iz jednog takvog mjesta zalutam u malim asfaltiranim putevima kroz zemlju boje iberskog prsuta s niskim stablima zelenog i sjajnog lisca popunjenih s pokojom narančom. Dokle ti se god pogled pruza.

Kasnije rucam kraj ceste u domacem (nešoferskom) restoranu u brdima iznad Barcelone. Nista posebno ali ukusno i dovoljno. Predlažem im da se u Nišu nauče raditi pljeskavice.Smjestaj u Barci je na nekom drugom mjestu. Visesobni stan u velikim zgradama malo izvan centra. 
Tusiranje pa bus i metro do centra.
Pobrkale su mi se u glavi metro linije s onima u Madridu i sve je smijesno.

Ponavljam jos jednom lijevu i desnu stranu Ramble. 
Goticka cetvrt u sumrak izgleda kao grad iz Blade Runnera, samo bez kise. 
Kako dolazi vecer turisti se s Ramble slijevaju u tu cetvrt. Atmosfera je na mnogim mjestima vrlo ugodna i neisforsirana. Doista ima restorana i kafica gdje su se potrudili pripremiti hranu (tapase) i izgledom i okusom.

Kao i uvijek obracam paznju na detalje. Na ljude: u siromasnoj cetrvrti s drge strane Ramble pomijesane Afrika i Azija. Obitelji u kompletnim indijskim nosnjama zure kuci, skromno obucene djevojke u premalim suknjama izlaze na poziciju. Dva dedeka iz obliznje birtije ih gladno promatraju. Na podu sjedi tetovirani sredovjecni muskarac u ispranoj odjeci s dreadlocksima, cita nesto na Kindlu i place kao malo dijete. Dolazi ga tjesiti isto takav sa psom koji ima maramu oko vrata. Pa placu obojica.
Dva britanska para: muskarci i zene pripiti hodaju ulicom. Stariji muskarac pretjerano gestikulira i sve zabavlja, dok mladji grli svoju zenu ali i drzi ruku na guzici ove druge dok stari to ne vidi…

Vecer pocinje iza 22 sata.
Mogao bih ostati do jutra.
Ali kako sam to vec probao prije neki dan odlazim na drugi kraj grada u svoj stan u zgradi.

0 Comments

Leave a Comment