Walking the day in Marrakech. Trgovci me već znaju, pa ne vuku više za rukav. Samo zabrinuti mladi domaći dovikuju na engleskom, čim se maknem iz glavne rijeke turista u pokrajnje ulice Medine: ne, u krivom ste smjeru, tamo je suk, tamo je bazaar…kamo idete?! U čisti užitak gubljenja. Pa se nasmijemo.

Sklanjam se od vrućine i glasne gomile u tišinu Tajnog Vrta – kompleksa zgrada i parkova iz 19. stoljeca.

Pa odmah još opijen tim mirom ulazim u hladne i divne interijere medrese Ben Youssef iz 16. stoljeća. Sasvojih 130 studentskih soba najveća je u Maroku.

Ipak, nešto nedostaje. Sva ta predstava za strance, taj Instagram u živo, od kuda dolaze te šarene stvari za turiste gladne posjedovanja pizdarija?

Odlazim već pred kraj dana u kvart Kožara. Ulice izvan Medine su jos uvijek lijepih pročelja. Ali užurbanost je drugačija. Ovdje nema turista niti dućana za njih. Ovdje je život i čini se ne lagan za svakoga. Puno je konja s malim kolima za prijevoz tereta. Voće, povrće i meso na tezgama.

Prvo provirim u dvoriste karavansaraja. Divan prostor stare kuće s velikim dvoristem i balkonima. Odmah mi pristupa stariji domaćin odjeven u djellabu. Predstavlja se kao šef i vodi me po svim prostorijama i katovima. Znam da će tražiti novce na kraju, ali ne doživljavam to kao scamm. Priča je zapravo tužna. U tom starom karavansaraju žive i rade ljudi iz provincije. Iz dalekih planinskih mjesta. Proizvode obuću i kožne predmete za marokanske i svjetske bazaare. Fotografije neću objaviti. Misliti ću na njih kad pomislim da bi se trebao žaliti na nešto u svom poslu ili životu.

Slična scena se ponavlja kod jednog od kožarskih dvorišta. Isto dolazi šef i objašnjava sve faze štavljenja, vrlo precizno i angažirano, tražeći točnu riječ na engleskom i provjeravajući jesam li ga razumio. Ne doživljavam ga kao scammera, makar sam čitao da ih u tom kvartu ima puno i da su uigrani. Dajem neku sitnu lovu za “vodiča” i fotografiranje.

Dan se gasi, jurnjavom prema Iftaru. I najednom nastupi tišina. U sumrak počinju Marakeški slavuji po parkovima.

0 Comments

Leave a Comment